Maria Hellberg
Bild: Sören Fröberg
Maria Hellberg

Nya regler kan ge sämre insyn i EU

ÖPPENHET2008-06-03

Nu ska EUs öppenhetsregler revideras. Enligt kommissionen leder förslaget till ökad öppenhet. På justitiedepartementet anser man att möjligheterna till insyn tvärtom minskar.

– Det finns positiva inslag, men sammantaget innebär förslaget att mängder av handlingar inte längre blir tillgängliga, säger kanslirådet Maria Hellberg.

Till det positiva hör, enligt Maria Hellberg, att institutionerna blir skyldiga att publicera allt som har med lagstiftning att göra. Likaså att andra öppenhetsregler, som tillgången till miljöinformation, förs över till öppenhetsförordningen.

Hon tycker också att det är bra att man tagit hänsyn till den EG-dom som innebär att ett medlemsland inte kan stoppa att en handling från det egna landet lämnas ut. Domen stöder Sveriges tolkning – medlemsländerna har rätt till samråd, men inte vetorätt.

Oklar skrivning

Å andra sidan står det i förslaget att medlemsstaten ska kunna hänvisa till nationella regler. De ska sedan vägas mot EUs öppenhetsregler.

Hur tungt medlemsländernas argument ska väga framgår inte.

– Skrivningen är oklar och ska bort, säger Maria Hellberg.

Enligt justitiedepartementets expertis innebär lagförslaget att hela sjok av handlingar undandras från insyn. Det gäller vissa domstolsinlagor och handlingar hos kommissionen om konkurrensrätt, antidumpning, kartellbildningar och statligt stöd.

Ska vara registrerade

Dokument eller elektroniskt lagrade uppgifter ska vara formellt expedierade eller registrerade för att definieras som handlingar, enligt kommissionens förslag.

Men då det inte råder någon enighet om hur stor registreringsskyldigheten är, riskerar dokument som ligger till grund för viktiga beslut att hamna helt utanför öppenhetsreglerna, menar Maria Hellberg.

Och till sist: Personuppgifter ska bara lämnas ut om det är förenligt med EUs dataskyddsregler. Det är ett helt annat regelverk, som ställer krav på att den som begär ut en handling ska ange skäl och förklara vad uppgifterna ska användas till.

Undantagna är bara uppgifter om politiskt tillsatta personer, tjänstemän och företrädare för intresseorganisationer.

Krångligt för enskilda

– Det blir krångligt för den enskilde som inte vet i vilken mån det förekommer personuppgifter i en handling och kommer dessutom att leda till att man får ut färre uppgifter än i dag, säger Maria Hellberg.

I sommar ska en arbetsgrupp inom ministerrådet gå igenom förslaget som sedan ska godkännas av både ministerrådet och EU-parlamentet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA