Parlamentet sa nej till datalagring

EU2005-09-27
Europaparlamentet röstade på tisdagen nej till förslaget om lagring av data om bl a tele- och datatrafik. Förslaget har lagts fram av Sverige, Storbritannien, Irland och Frankrike.

Förslagets syfte är att arkivera uppgifter om sms, mobiltelefontrafik, e-post och vilka webbplatser som besökts under tre år. Materialet ska sedan kunna användas av polis och säkerhetstjänster för att bekämpa terrorism och utreda brott. Det är inte innehållet i kommunikationen som lagras, utan bara uppgifter om vem som kommunicerat med vem och vid vilken tidpunkt.

Vid omröstningen i Europaparlamentet avvisades förslaget med klar majoritet genom handuppräckning. Det aktuella förslaget förutsätter att både EUs ministerråd och parlamentet godkänner det. Enligt uppgifter på EU-kommissionens hemsida förbereder för närvarande ministerrådet ett förslag som ska kunna antas utan parlamentets samtycke.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.