Bild: Mostphotos.

Regeringen avvisar kritiken från Riksrevisionen

STATSFÖRVALTNING2020-02-18
I höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.

Efter en granskning kunde Riksrevisionen i höstas konstatera att många myndigheter jobbade i föråldrade it-system. Enligt rapporten kunde de gamla systemen bland annat leda till en försämrad informationssäkerhet.

Riksrevisionen bedömde också att det inte pågick ett tillräckligt effektivt arbete för att åtgärda problemen och att regeringen var omedveten om den risk som de gamla systemen innebar.

I en skrivelse har regeringen nu svarat på kritiken. Regeringen håller inte med om Riksrevisionens bedömning och förklarar att man varit medveten om problemen under flera år och därför vidtagit en rad åtgärder för att hantera riskerna.

I skrivelsen nämner regeringen bland annat inrättandet av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, och ett uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om att höja nivån på informationssäkerheten i offentlig sektor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Användare (ej verifierad) mån, 03/02/2020 - 10:05
Problemet är att det finns också en himla massa lagstiftning, direktiv och regelverk som ska uppfyllas samtidigt.

Om ett vanligt IT-projekt har större chans att misslyckas än lyckas så under alla regler i staten är det inte smidigt, många faktorer såsom omställningskostnader får inte räknas in.

Staten vet vad de har men inte vad de får, och har svårt att chansa. Det går inte ens alltid att upphandla ett program, utan man upphandlar en tjänsteleverantör, dessa kan sedan leverera vilken (billiga) lösning de vill. Det fungerar sådär när en myndighet har ett dussin integrationer och anpassningar som ska fungera från dag ett (ny lagstiftning osv). En tjänsteleverantör behöver sedan inte alltid göra som de sagt, även om de ska, så är det ingen garanti att de kan leverera en bra produkt, minsta anpassning kan de prisa ut så de är omöjliga i praktiken att få till.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.