Flera myndigheter uppger att de har svårt att upprätthålla en önskvärd informationssäkerhet på grund av föråldrade it-system, enligt Riksrevisionens rapport.
Bild: Mostphotos
Flera myndigheter uppger att de har svårt att upprätthålla en önskvärd informationssäkerhet på grund av föråldrade it-system, enligt Riksrevisionens rapport.

Gamla it-system skapar problem

STATSFÖRVALTNING2019-10-16
Många myndigheter har föråldrade it-system. Dessutom arbetar varken regering eller myndigheter tillräckligt hårt för att göra någonting åt problemen som det medför, skriver Riksrevisionen efter en granskning.

Att myndighetspersonalen får tampas med gamla it-system leder till flera problem. Enligt Riksrevisionen pågår det inte heller något tillräckligt effektivt arbete för att åtgärda problemen, enligt Riksrevisionens granskningsrapport.

”Vår övergripande slutsats är att ett flertal myndigheter inte har gjort tillräckligt för att hantera problem kopplade till föråldrade it-system”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Ett problem är att informationssäkerheten blir sämre. Mer än var tionde myndighet uppger för Riksrevisionen att de har svårt att upprätthålla en önskvärd informationssäkerhet i de flesta eller alla system som är bärande för verksamheten.

Riksdagen har fastställt målet att Sverige ska vara bäst i världen på att ta vara på digitaliseringens möjligheter. Men nästan varannan myndighet uppger att digitaliseringsarbetet försvåras avsevärt av problem i it-systemen.

”Föråldrade system gör det ofta svårt, eller till och med omöjligt, att utveckla nya tjänster eller förändra myndighetens verksamhetsprocesser. Därmed bromsas även myndighetens verksamhetsutveckling”, konstaterar projektledaren Marcus Pettersson i pressmeddelandet.

Riksrevisionen föreslår att regeringen startar en utvärdering av myndigheternas it-system, med målet att stödet till myndigheterna ska öka.

Enligt rapporten är det nämligen också dåligt ställt med departementens kunskap kring vad problem med gamla it-system leder till i förlängningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.