Riksrevisionen ska granska hur landets lärosäten skyddar forskningsdata. Granskningen initieras efter att Säkerhetspolisen varnat för att risken för spioneri mot universitet och högskolor har ökat.
Trakasserier och hot mot statligt anställda är mycket vanligt och ett omfattande problem vid många myndigheter, visar en granskning från Riksrevisionen. Riksrevisionen föreslår att någon myndighet får i uppgift att stödja andra myndigheter med praktiska råd och verktyg för att bekämpa problemet.
De statliga upphandlingarna uppfyller inte kraven när det gäller miljöhänsyn, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten är statens arbete med dessa frågor inte effektivt.
Transportstyrelsens tillsynsarbete är eftersatt, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning, och uppmärksammar samtidigt att myndigheten trots detta inte förbrukar hela sitt anslag.
Det finns brister i den statistik från Skolverket som ligger till grund för fördelningen av resurser och som ska hjälpa elever att välja skola, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.
Inflationen, coronapandemin och Rysslands krig mot Ukraina har inneburit svåra utmaningar för de statliga myndigheterna, konstaterar Riksrevisionen i sin granskningsplan för 2022/23. Enligt planen ska myndigheten bland annat granska statens risker kopplade till företagens och hushållens behov av stöd för att klara höjda energipriser.
Riksrevisionen inleder en granskning av Polisens hantering av mängdbrott. Enligt Riksrevisionen står mängdbrotten för mer än 80 procent av alla anmälda brott, och trots ökade resurser blir allt färre av dessa brott uppklarade.
Riksrevisionen har beslutat om en övergripande granskning av myndigheternas digitala service. Skälet är att Sverige tappar mark i internationella jämförelser och att Riksrevisionen iakttagit brister.
Riksrevisionen kritiserar i sin årsrapport myndigheterna för dålig kostnadskontroll och bristande beslutsunderlag. Enligt rapporten brister myndigheterna också i att dela viktig information med varandra.
Sida behöver bli bättre på att redovisa viktiga prioriteringar i sin verksamhet, anser Riksrevisionen efter en granskning. Enligt Riksrevisionen behöver regeringens styrning också bli tydligare och mer fokuserad.
Riksrevisionen riktar omfattande kritik mot statens regionalpolitik. Efter en granskning konstaterar myndigheten att den regionala utvecklingspolitiken präglas av otydlighet, kortsiktighet och bristande helhetsperspektiv.
Riksrevisionen är mycket kritisk mot Transportstyrelsen för att myndigheten tar för mycket betalt av medborgarna. För en avgiftsfinansierad verksamhet redovisar myndigheten en vinst på 14 miljoner kronor.
Riksrevisionens granskningar under 2017 och 2018 ledde till att en majoritet av de granskade aktörerna vidtog åtgärder, skriver myndigheten i sin årliga uppföljningsrapport för 2022.
Efter årets granskning av de statliga myndigheternas årsredovisningar konstaterar Riksrevisionen att antalet allvarliga fel minskar. Det bekräftar enligt myndigheten en positiv trend som iakttagits de senaste två åren.