Annons:

Riksrevisionen ser stora brister i statliga it-projekt

DIGITALISERING2025-04-30

Vartannat statligt digitaliseringsprojekt präglas av stora förseningar och kostnadsökningar. Dessutom är projektens nytta ofta oklar, konstaterar Riksrevisionen efter att ha granskat mer än tusen projekt.

Riksrevisionen har granskat statliga myndigheters arbete med strategiska digitaliseringsprojekt. Granskningen omfattar 1 094 projekt vid 136 statliga myndigheter under åren 2013–2024. Den totala budgeten har varit 40 miljarder kronor.

Riksrevisionen konstaterar att det finns flera effektivitetsbrister. Nära hälften av projekten präglas av stora förseningar och kostnadsökningar. Ungefär fem procent av projekten har lagts ned utan att leverera några resultat. Kostnaden för statskassan för dessa projekt blev 1,6 miljarder kronor.

Enligt granskningen är måluppfyllelsen bland de genomförda projekten svår att bedöma. De flesta myndigheter saknar ett systematiskt arbete med att utvärdera projektens nyttor. Bristande utvärdering gör enligt rapporten att det är svårt att avgöra om resurserna har lett till avsedda förbättringar och effektiviseringar.

”Den främsta orsaken till detta är brister i projektplanering, projektstyrning, kompetensförsörjning och kravställning. Förutom negativ inverkan på den egna verksamheten försvårar detta också statens digitalisering”, understryker riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg i en nyhetstext på Riksrevisionens webb.

Kompetensbrist och utdragna eller misslyckade upphandlingar är brister som enligt Riksrevisionen präglar många av myndigheternas digitaliseringsprojekt. Oförutsedda konsultupphandlingar medför ökade kostnader och förseningar.

”Myndigheterna har inte arbetat tillräckligt proaktivt med it-kompetensförsörjning, och det är bara en bråkdel av dem vi studerat som har en strategisk plan för detta”, påpekar projektledaren Yuwei de Gosson de Varennes.

Riksrevisionen konstaterar att digitaliseringspolitikens mål är ambitiösa, men det saknas uppföljningsbara delmål för myndigheternas arbete. Regeringen har heller inte systematiskt följt upp digitaliseringsarbetet.

”Vår bedömning är att regeringens styrning av digitaliseringsarbetet är svag. Staten saknar en helhetsbild av måluppfyllelsen och vilka förändringar som krävs”, konstaterar Christina Gellerbrant Hagberg.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen bland annat att utveckla mätbara mål för digitaliseringen och införa krav på att myndigheterna arbetar strukturerat och systematiskt med nyttorealisering inom strategiska digitaliseringsprojekt. Dessutom behöver samverkan mellan myndigheterna förbättras och det strategiska arbetet med it-kompetensförsörjning utvecklas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA