Sadev kan läggas ned

MYNDIGHETER2012-06-19

En arbetsgrupp inom utrikesdepartementet föreslår att myndigheten för utvärdering av bistånd, Sadev, läggs ned vid årsskiftet. De lokala fackens motförslag är att generaldirektören avgår omedelbart och att regeringen skärper sin styrning.

Myndigheten Sadev fick förödande kritik i en utvärdering som Statskontoret publicerade i maj. Myndigheten med sina femton anställda i Karlstad ska utvärdera det svenska utvecklingssamarbetet, men verksamheten har enligt Statskontoret varit ineffektiv och haft stora kvalitetsbrister.

Ett problem som Statskontoret identifierat är den stora personalomsättningen, som inneburit att erfarna utvärderare lämnat myndigheten efter kort tid och att Sadev inte lyckats rekrytera motsvarande kompetens.

ST-företrädaren Agne Sandberg, som är utvärderare på Sadev, håller delvis med om beskrivningen, även om han tycker att kritiken mot kvalitetsbrister i verksamheten är överdriven.

– Statskontoret lyfte fram ledningsproblemen och den dåliga psykosociala miljön, och det var viktigt. Tyvärr ledde den delen av analysen inte fram till några slutsatser eller förslag.

Enligt Agne Sandberg är långvariga och accelererande brister i arbetsmiljö och ledning en huvudorsak till den stora personalomsättningen. En medarbetarenkät i våras visade mycket låga förtroendesiffror för generaldirektören Gunilla Törnqvist, och facken har uppvaktat det ansvariga departementet, UD, för att få hjälp att hitta en lösning.

Men det förslag som UD nu presenterat är ingen bra lösning, tycker Agne Sandberg.

– Vi finns ju faktiskt här och har idéer och kontakter. Det vi behöver är förutsättningar för en omstart i Karlstad med en strategisk och kunnig ledning som kan stödja och prioritera.

Enligt UD-promemorian ska regeringen göra en analys av hur utvärderingen inom biståndet ska organiseras i framtiden. En bakvänd ordning, tycker Agne Sandberg.

– Rimligtvis borde man bestämma hur man ska lösa den uppgift som myndigheten har innan man lägger ned.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Bistånd
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA