SiS-anställd hade sexuell relation med intagen

SIS2022-08-29

En anställd på Statens institutionsstyrelse, SiS, utreds för en sexuell relation med en 19-årig kvinna som tvångsvårdades på boendet, rapporterar Ekot. Relationen ska ha pågått under flera månader.

Den manlige anställde, som är i övre 40-årsåldern och arbetar på ett ungdomshem, har enligt Ekot haft en sexuell relation med en intagen 19-årig kvinna. Kvinnan ska ha placerats på boendet för att bryta ett destruktivt sexuellt beteende. Enligt Ekot ska hon som barn ha varit utsatt för flera sexuella övergrepp, och den SiS-anställde kände till hennes bakgrund.

19-åringen uppger att den sexuella relationen pågick under flera månader. Det inträffade kom fram i juli i år sedan hon berättat om vad som hänt för annan personal.

Institutionschefen Maria Hulthén bekräftar för Ekot att den anställde erkänt att han och 19-åringen haft en ”otillbörlig relation” med ”sexuella inslag”.

”Det är naturligtvis förfärligt. Sådant här ska inte hända. Varje sådant här tillfälle, vare sig det är på min institution eller någon annan institution, är ju ett fall för mycket. Det finns ingen tvekan om det”, säger Maria Hulthén till Ekot.

Institutionschefen gjorde en polisanmälan, men åklagaren bedömde att inget brott begåtts och lade ner utredningen. Mannen utreds nu av Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsrätt

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.