SiS-anställd hade sexuell relation med intagen

SIS2022-08-29
En anställd på Statens institutionsstyrelse, SiS, utreds för en sexuell relation med en 19-årig kvinna som tvångsvårdades på boendet, rapporterar Ekot. Relationen ska ha pågått under flera månader.

Den manlige anställde, som är i övre 40-årsåldern och arbetar på ett ungdomshem, har enligt Ekot haft en sexuell relation med en intagen 19-årig kvinna. Kvinnan ska ha placerats på boendet för att bryta ett destruktivt sexuellt beteende. Enligt Ekot ska hon som barn ha varit utsatt för flera sexuella övergrepp, och den SiS-anställde kände till hennes bakgrund.

19-åringen uppger att den sexuella relationen pågick under flera månader. Det inträffade kom fram i juli i år sedan hon berättat om vad som hänt för annan personal.

Institutionschefen Maria Hulthén bekräftar för Ekot att den anställde erkänt att han och 19-åringen haft en ”otillbörlig relation” med ”sexuella inslag”.

”Det är naturligtvis förfärligt. Sådant här ska inte hända. Varje sådant här tillfälle, vare sig det är på min institution eller någon annan institution, är ju ett fall för mycket. Det finns ingen tvekan om det”, säger Maria Hulthén till Ekot.

Institutionschefen gjorde en polisanmälan, men åklagaren bedömde att inget brott begåtts och lade ner utredningen. Mannen utreds nu av Statens institutionsstyrelses personalansvarsnämnd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.