Kriminalvårdarna som transporterat en klient till Varbergs tingsrätt släppte in fyra oanmälda besökare innanför skalskyddet på domstolen, enligt myndighetens internutredning.
Bild: Kriminalvården
Kriminalvårdarna som transporterat en klient till Varbergs tingsrätt släppte in fyra oanmälda besökare innanför skalskyddet på domstolen, enligt myndighetens internutredning.

Släppte in obehöriga innanför tingsrättens skalskydd

KRIMINALVÅRDEN2020-09-16
Under en paus i en rättegång släppte Kriminalvårdens personal in fyra besökare till den klient som de transporterat till tingsrätten. Besöket skedde innanför skalskyddet och avbröts av ordningsvakt efter några minuter, enligt Kriminalvårdens internutredningsprotokoll.

Vid en rättegång i Varbergs tingsrätt i somras frågade en närstående om hon fick träffa den man som de tre kriminalvårdarna hade ansvaret för att transportera till domstolen. Efter överläggning mellan de tre kollegerna bestämde de sig för att släppa in fyra personer i en sluss som ligger innanför tingsrättens skalskydd, skriver Kriminalvården i protokollet från sin internutredning.

En ordningsvakt såg händelsen i en övervakningskamera och stoppade besöket tillsammans med tingsrättens lagman efter lite mer än ett par minuter, enligt protokollet.

Tingsrättens lagman Mats Sjösten, som var den som bröt upp besöket anser att händelsen är allvarlig, bland annat eftersom den ledde till att en kriminalvårdare blev ensam med fem personer.

”Det äventyrar all säkerhet att släppa in främmande personer innanför skalskyddet. Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger han till nyhetsbyrån Siren.

Internutredarna påpekar att de tre kriminalvårdarna tog ett beslut som ”inte är upp till Kriminalvårdens personal att fatta” när de släppte in besökarna. Man betonar också i rapporten att mannen inte hade tillstånd att ta emot besök i häktet.

”Potentiellt sett skulle besökarna kunnat överlämna något otillåtet föremål till klienten. Besökarna visiterades heller inte vilket skulle varit fallet om besöket skett på ett häkte”, skriver internutredarna.

Kriminalvårdarna kontrollerade inte heller de fyras legitimationer, utan uppger att de uppfattade att det rörde sig om mannens mamma, pappa, syster och flickvän, enligt protokollet.

De tre kriminalvårdarna beskriver också i samtal med arbetsgivaren hur den häktade mannen var ledsen under transporten till tingsrätten eftersom han inte hade fått träffa sina anhöriga på flera månader till följd av coronapandemin.

Kriminalvårdens utredare konstaterar att kriminalvårdarna har ”brustit i säkerhetsmedvetande”, men föreslår inga ytterligare åtgärder med tanke på det inträffade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.