Svartjobbare gripna vid EU-bygge

EU2006-12-14

Hundratals poliser deltog i ett ingripande vid det pågående bygget av en ny flygel vid EUs ministerråd i Bryssel. Dussintals svartjobbare och illegala invandrare greps, enligt Euro News.

Enligt Brysselpolisen kommer det att ta sin tid att sortera ut vad som är vad, eftersom den pågående byggnationen är en upphandling som gjorts i flera led. Enligt en talesman för ministerrådet är rådet inte i något avseende ansvarigt för några tveksamheter – det är upp till huvudentreprenören som skulle ha avslutat byggnationerna i januari.

– En skandal, säger TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär i en kommentar.

– I debatten om arbetsrättens framtid med EUs företrädare brukar vi från den fackliga sidan bland annat hävda vikten av facklig kontroll av efterlevnad av lagar och kollektivavtalsregler, och att huvudentreprenör bör göras ansvarig för att det går rätt till hos underentreprenör.

Både facket och Europaparlamentet har krävt att alla inblandade företag måste ha en representant med ansvar att företräda företaget:

EU-kommissionen har hävdat att vi från fackligt håll har överdrivit när vi påpekat vikten av att utstationeringsdirektivet verkligen efterlevs. Nu kan man se vad som försiggår tvärs över gatan, säger Sven Svensson, chef för de svenska fackens Brysselkontor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA