Systembolaget vinnare i förtroendebarometer

STATSFÖRVALTNING2019-03-22
Den statliga myndighet som har högst förtroende i klassen för svenska institutioner är Polisen. I botten finns Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Det framgår av årets upplaga av Förtroendebarometern.

78 procent av svenskarna har mycket eller ganska stort förtroende för Systembolaget. Det gav en klar seger i årets förtroendebarometer. Bland tio-i-topp återfinns flera statliga myndigheter – Polisen är tvåa med 71 procent, universitet och högskolor trea med 70 procent, Säpo fyra med 68 procent, Skatteverket delad sexa med 67 procent och domstolarna nia med 62 procent.

I botten bland de statliga myndigheterna ligger Migrationsverket och Arbetsförmedlingen med 13 respektive 12 procent. 20 procent uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för Försäkringskassan.

Förtroendebarometern bygger på 1 200 webb-intervjuer med personer äldre än 16 år. Förtroendebarometern, genomförs av Kantar Sifo på uppdrag av Medieakademin.

Tio i topp i staten

Topplaceringar för statliga myndigheter som ingår i Medieakademins förtroendebarometer:

  1. Polisen 71 procent
  2. Universitet/högskolor 70 procent
  3. Säkerhetspolisen 68 procent
  4. Skatteverket 67 procent
  5. Domstolarna 62 procent
  6. Valmyndigheten 59 procent
  7. Riksbanken 57 procent
  8. Försvarsmakten 54 procent
  9. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 47 procent
  10. Trafikverket 45 procent

43 procent av de tillfrågade uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för staten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.