TCO anmäler Sverige för diskriminering

A-KASSA2007-02-06

TCO anmäler i dag svenska staten till EU-kommissionen för diskriminering. Det gäller det skärpta arbetsvillkoret i a-kassan, som regeringen drivit igenom. Enligt TCO drabbar detta särskilt drabbar kvinnor.

– En absurd och orättvis diskriminering, säger TCOs ordförande Sture Nordh om de förändrade villkoren i arbetslöshetsförsäkringen.

Från i år måste den som blir arbetslös ha arbetat minst 80 timmar – tidigare gällde 70 timmar – under sex av de föregående tolv månaderna för att få a-kasseersättning. Det är det skärpta arbetsvillkoret.

Enligt TCO medför det att en stor grupp deltidsarbetande riskerar att mista rätten till arbetslöshetsersättning. Framför allt drabbar det kvinnor eftersom det finns fler deltidsarbetande kvinnor än män, vilket är indirekt diskriminering.

För många i den här gruppen behövs bara en kort tid av sjukfrånvaro eller vård av barn för att de ska hamna under de 80 timmarna och inte få ut a-kassa.

– Regeringen har hävdat att det skärpta arbetslivsvillkoret införs för att det ger mer jobb. Struntprat! säger Sture Nordh.

Organisationen lämnar därför i dag in sin anmälan mot svenska staten för brott mot EU-rättens förbud mot könsdiskriminering. Den process som sedan följer kan ta flera år.

Men TCO ska också driva pilotfall i svensk domstol. Tillsammans med medlemsförbunden letar man efter lämpliga fall att överklaga till länsrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA