Tjänstedirektivet mot sitt avgörande

EU2006-09-01

Till veckan återupptar Europaparlamentet diskussionerna om tjänstedirektivet. Förutsättningarna för att nå en uppgörelse bedöms som goda.

Enligt de svenska fackliga organisationernas Brysselkontor är tjänstedirektivet en av de viktigaste frågorna inom EU under hösten. Men också pensioner, arbetstider, sociala tjänster och arbetsrätt är aktuella ämnen.

Det första förslaget till gemensamt tjänstedirektiv las fram i januari 2004 och fick hård facklig kritik, bland annat ansågs det kunna leda till social dumpning.

I februari i år ställde sig en stor majoritet i parlamentet bakom ett reviderat förslag som i väsentliga delar tillgodosåg de fackliga synpunkterna. Och i sommar har medlemsländernas regeringar i ministerrådet i stort sett ställt sig bakom parlamentets beslut.

På måndag behandlas frågan vid ett extra utskottsmöte. Parlamentets omröstning planeras till sessionen 13-16 november.

I samband med tjänstedirektivet diskuteras också vilka tjänster som ska konkurrensutsättas på marknaden och vilka medlemsländerna ska kunna skydda från konkurrens. EU-kommissionen har dragit upp riktlinjer som för närvarande behandlas i Europaparlamentet.

Europafacket vill ha ett ramdirektiv som innehåller klara gränsdragningar. Risken är annars att tvistefrågor avgörs av EG-domstolen, menar man.

Senare i september ska EU-kommissionen presentera ett diskussionsunderlag kring arbetsrätten och hur den ska anpassas till en förändrad arbetsmarknad, med olika anställningsformer. Det gäller att hitta en balans mellan arbetsmarknadens flexibilitet och löntagarnas trygghet.


EU-kommissionen vill också harmonisera medlemsländernas pensionssystem för att öka rörligheten. Vissa av de regler som diskuteras strider mot de svenska kollektivavtalen, och de svenska fackliga organisationerna motsätter sig att arbetstagare ska kunna ta ut och flytta sitt pensionskapital.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA