Tyskt fack protesterar

NYHET2003-12-17
Av:  Christoph Andersson

Tyska megafacket Verdi med tre miljoner medlemmar protesterar mot förbundsdagens och EUs antiterrorpaket.
– Vi fruktar följderna, säger Klaus Thommes som är ordförande i Verdis avdelning för domare och åklagare. EU-rådsmötets definition av terrorism ger utrymme för stort godtycke.
Den som av politiska skäl hackat hemsidor och e-postbombat myndigheter kan anses ha förorsakat ”omfattande förstörelse” av ”datasystem”. Den som deltagit i ockupationer av regeringsbyggnader kan anses ha destabiliserat ”de grundläggande politiska” eller ”sociala strukturerna”.
– Oavsett om personerna döms för terrorism i domstol eller ej, så kan utomparlamentariska aktioner räcka för att vägras anställning i den offentliga sektorn, säger Klaus Thommes.
Den tyska Förbundsdagen har införlivat EUs riktlinjer i tysk lagstiftning tillsammans med regler om skärpt personalkontroll.
Enligt Klas Thommes kan det innebära en återgång till yrkesförbudets dagar på 70-talet. Då vägrades hundratals personer anställning i den offentliga förvaltningen med hänvisning till bristande trohet mot författningen. Andra avskedades av samma skäl.
– Personerna kunde få sin sak prövad i domstol. Men ibland låg hemliga bevis från tyska SÄPO till grund för besluten. De lämnades inte alltid ut till domstolarna. Nu riskerar historien att upprepas, säger Klaus Thommes.
Verdi är också kritisk mot att antiterrorpaketet antagits så snabbt. Visserligen har EU försäkrat att åtgärderna inte får stå i strid med ”Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna”. Men enligt Verdi är en av de viktigaste rättigheterna att kunna delta i den demokratiska processen.
Även STs ordförande Annette Carnhede är bekymrad över snabbheten.
– Frågan är så viktig att den faktiskt kräver en utdragen beslutsprocess. Det krävs eftertanke för att demokratiska värden inte ska hotas, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA