Unga får gå när pensionärerna stannar

UPPSÄGNINGAR2009-03-12

De pensionärer som Green Cargo återanställt för att täcka bristen på lokförare sitter säkert. När bolaget varslar om uppsägningar är det yngre som får gå först.

Av:  Therese Säfström

336 tjänster ska bort från Green Cargo. Efterfrågan på transporter har sjunkit kraftigt, men för inte länge sedan var det brist på lokförare. Då fick anställda som gått i pension erbjudande om att komma tillbaka och enligt turordningen i LAS riskerar de inte att förlora sina jobb.

– Det var ju inga nyanställningar och därför räknas deras totala arbetstid. Det kan röra sig om 25–30 år. Betydligt längre än vad många unga har arbetat, säger Björn T Johansson, ordförande för ST inom spårtrafiken.

Arbetsgivaren erbjuder äldre anställda att gå i tidig pension i förhandlingarna kring uppsägningar, men de återanställda lokförarna har redan gått i pension och står utanför erbjudandet. Björn T Johansson säger att det ändå är många som kommer att sluta eftersom de inte vill stå i vägen för de unga.

– Jag tycker inte att problemet är så jättestort. Det rör sig om en handfull tjänster. Men det är klart att för de ungas del så förstår jag att de hellre vill arbeta kvar än att bli uppsagda, säger Björn T Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA