Utvidgning ekonomisk succé

EU2006-05-04

Alla har tjänat på EU s utvidgning för två år sedan, enligt en rapport från EU-kommissionen. Tillväxten i de tio nya medlemsländerna gynnar också de gamla.

De tio nya medlemsstaternas ekonomier växer i snabb takt och klyftan mellan dem och deras rikare grannar kan gradvis minskas. Och även de sistnämnda tjänar på utvidgningen. EUs inre marknad har ökat med 75 miljoner människor till 450 miljoner invånare och det främjar handeln och skapar nya investeringsmöjligheter, enligt rapporten.

”Europas återförenande är inte bara en stor politisk bedrift, utan också en ekonomisk framgång,” säger Joaquín Almunia, kommissionsledamot med ansvar för ekonomiska och monetära frågor.

”Vi tjänar alla på att invånarna i de nya medlemsländerna får en högre levnadsstandard. Vi tjänar på det för att företag i EU drar fördel av de nya affärsmöjligheterna och blir mer effektiva och därför mer konkurrenskraftiga på världsmarknaden. Utvidgningen hjälper EU att klara sig bättre i den nya världsekonomin”. 

Kommissionsledamoten Olli Rehn, som är ansvarig för EU:s fortsatta utvidgning, konstaterar att inga av de domedagsprofetior som hördes inför utvidgningen österut har besannats:

“Det tydliga beviset på att alla medlemsstater i EU har gjort ekonomiska vinster borde skingra de missuppfattningar som eventuellt finns kvar. Vi måste ge Europas återförenande det erkännande det förtjänar. Vi har sett en grundlig ekonomisk och politisk omvandling som har förbättrat EU-medborgarnas säkerhet och välfärd”. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA