Yttrandefrihet för EU-tjänstemän

NYHET2004-03-23

Från den 1 maj i år får tjänstemännen inom EU rätt till yttrandefrihet. Hittills har de haft en livslång tystnadsplikt.

Att yttrandefriheten skrivs in i EUs nya tjänsteföreskrifter innebär att tjänstemännen får rätt att vara med i diskussioner och uttala sig i frågor som rör deras arbete.

Idag är deras tystnadsplikt total och tjänstemännen får bara uttala sig om de har fått förhandstillstånd. I övrigt hänvisas alla förfrågningar till särskilda talesmän.

De nya reglerna ger inte EUs tjänstemän någon rätt att, som i Sverige, avslöja missförhållanden till medierna. Däremot finns en begränsad rätt att internt, inom institutionen, lämna uppgifter om misstänkta missförhållanden.

Kravet på neutralitet och lojalitet finns kvar i de nya tjänsteföreskrifterna.

– Vi har jobbat hårt och är nöjda med att vi har kommit så här långt. Från början stod Sverige helt ensamt i den här frågan, förklarar Maria Hellberg på justitiedepartementet.

Andra förändringar som börjar gälla från den 1 maj – samtidigt som de nya medlemsländerna kommer med i EU – är en höjning av pensionsåldern för EU-tjänstemän från 60 till 63 år och förbättrade villkor vid föräldraledighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA