Caspian Rehbinder.
Caspian Rehbinder.

Rätt att reformera Arbetsförmedlingen

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-06-02

Det är inte för lite pengar som är Arbetsförmedlingens största problem, skriver Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig på Timbro, i en replik på Ali Esbatis debattartikel i Publikt. Till skillnad från Ali Esbati anser han att reformeringen av myndigheten behövs.

I en debattartikel i Publikt (27/5) skriver Ali Esbati att Arbetsförmedlingen har misskötts grovt och inte har möjlighet att ”sköta ens sin grundläggande uppgift”. Kritiken är riktig, men Esbati drar fel slutsatser. Myndigheten måste reformeras för att kunna fungera bättre.

Arbetsförmedlingen har länge dragits med dyra åtgärder och små resultat. Ett exempel är extratjänsterna, som efter avslutad insats bara lett till fem procent i arbete – trots kostnader på nästan tre miljarder kronor bara i år. Andra exempel är ännu värre. Arbetsmarknadsutbildningarna leder enligt Arbetsförmedlingens egen statistik till minskad chans att få ett jobb.

Den av facken påhejade ”Förnyelseresan” slutade med ett veritabelt magplask med it-skandaler, olagliga valideringsinstrument, coach-seanser och misslyckade traineesatsningar.

Problemen är varken få eller små. Att Ali Esbati lyfter Arbetsförmedlingens misslyckande är därför välkommet. Men de enda lösningar han ser är att ge Arbetsförmedlingen mer pengar och stoppa alla reformer av myndigheten.

Om problemet är resursbrist blir det dock svårt att förklara varför myndigheten skickar tillbaka miljarder till statskassan varje år – pengar som den tilldelas i budgeten men som inte används. Esbati ställer inte ens frågan, och ger än mindre ett svar, utan förutsätter att ytterligare några miljarder kommer att lösa myndighetens strukturella problem.

Det är inte för lite pengar som är Arbetsförmedlingens största problem. Däremot måste pengarna användas bättre. Programmet stöd och matchning, STOM, har skurits ned trots att Riksrevisionen i veckan lyft resultaten som mycket goda. Upplägget för programmet liknar den reform som regeringen, C och L arbetar med och som Vänsterpartiet försöker stoppa.

Arbetsförmedlingens verksamhet fungerar dåligt, men myndigheten använder inte upp pengarna. Ali Esbatis slutsats är att verksamheten inte ska reformeras, men myndigheten få mer pengar. Det är inte bara svårbegripligt utan också djupt ansvarslöst när vi står inför stora prövningar på arbetsmarknaden. Reformeringen av Arbetsförmedlingen behövs.

Caspian Rehbinder

Arbetsmarknadsansvarig på Timbro

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA