50 fall i tvist med Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-03-31

ST kommer att driva cirka 50 fall i stortvisten med Försäkringskassan. Enligt ST har arbetsgivaren tillämpat turordningsreglerna felaktigt i ett hundratal fall när personal sades upp för ett år sedan.

Efter ett riktigt detektivarbete har ST nu fått fram alla de medlemmar som förbundet anser har sagts upp på felaktiga grunder när Försäkringskassan skar ned förra året. Personalneddragningarna berodde på ett bantat budgetanslag.

– Det har varit svårt att få tag i alla uppsagda, eftersom en del redan lämnat Försäkringskassan. Vi har bland annat letat fram dem via folkbokföringen, säger Lennart Engquist, ombudsman på STs centrala kansli.

Av de 106 medlemmar som ST hittat finns ett femtiotal med i det underlag som nu skickats över till Försäkringskassan. Övriga berörda medlemmar har av olika skäl avböjt att ingå i tvisten. De har antingen fått återanställning, valt en pensionslösning, börjat studera eller fått annat jobb. En del har av personliga skäl inte orkat låta ST gå vidare med deras fall.

För ST är detta en stor tvist. Parterna är oense om hur det statliga turordningsavtalet ska tillämpas. I flera län har Försäkringskassan låtit varje ärendeslag utgöra en enda turordningskrets, medan ST vill ha två eller tre turordningskretsar beroende på hur avancerad de anställdas handläggning är.

Ett faktum är, att ju mer detaljerad kretsindelningen blir, desto större möjlighet har arbetsgivaren att välja vilka personer som blir övertaliga

Nu ska arbetsgivaren gå igenom STs material inför tvisteförhandlingarna, som inleds i maj. Löser man inte problemen då går ST vidare till Arbetsdomstolen, vilket troligen sker under senhösten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA