ST i stortvist om turordningsregler

F-KASSAN2008-02-19

Snart inleder ST sin största tvist hittills. Genom att omtolka det statliga turordningsavtalet har Försäkringskassan gjort sig av med anställda man inte vill ha kvar, hävdar förbundet.

Det var för ett drygt år sedan som Försäkringskassan inledde stora personalneddragningar till följd av bantade budgetanslag och omorganisation. Under våren kunde ST Press bland annat berätta att anställda uppmanades att säga upp sig själva eftersom de inte väntades klara de nya produktionskraven.

Sedan dess har ST samlat ett stort antal fall där förbundet anser att uppsägningarna inte har gått rätt till. Totalt har man begärt tvisteförhandling för 106 medlemmar i sju län. Ett trettiotal av dessa har avböjt att driva sina ärenden vidare: somliga har återanställts på Försäkringskassan, fått avtalspension eller annat jobb, andra orkar inte av personliga skäl. Men cirka 75 återstår.

–Rent antalsmässigt är det den största tvist vi har haft, säger förbundsjurist Torsten Nilsson.

Det parterna formellt är oense om är hur det statliga turordningsavtalet ska tillämpas. Försäkringskassan har till exempel i flera län låtit varje ärendeslag, närmare 50 stycken, utgöra en egen så kallad turordningskrets. ST vill ha två eller tre kretsar, beroende på hur avancerad handläggning de anställda svarar för.

I praktiken handlar det om att en mer detaljerad kretsindelning ger arbetsgivaren större möjlighet att välja vilka personer som blir övertaliga. Bland de fall förbundet vill driva finns bland annat en tidigare anställd med 45 tjänsteår på Försäkringskassan. En jämförelsevis stor andel av de uppsagda har under anställningen haft sjukersättning eller lönebidrag, enligt STs ombudsman Lennart Engquist.

–Det är de mest utsatta som råkar illa ut, konstaterar han. De har styrts till arbetsuppgifter som man nu klipper i tuffa ekonomiska tider.

Ett antal personer har sagts upp efter att de först omplacerats till ärendeslag som varit på väg att flyttas till annan ort. Det ser närmast ut som en tanke från arbetsgivaren, menar Lennart Engquist. Att just Försäkringskassan sållar bort dem som inte orkar prestera maximalt är anmärkningsvärt, anser han.

–Det är den myndighet som har ansvar för rehabiliteringen i samhället, som har ett stort ansvar att ta tillvara människors arbetsförmåga. Då tycker jag att det börjar bli riktigt tveksamt. Det finns anledning att diskutera det.

ST träffar nu samtliga berörda medlemmar för att bena ut deras fall. Tvisteförhandlingarna inleds i maj och ska vara avslutade före sommaren, enligt planen. Om man inte når en förhandlingslösning kan facket senast i höst stämma arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen.

Joakim Råberg, förhandlingschef på Försäkringskassan, säger till ST Press att man avstår från kommentarer och avvaktar förhandlingarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA