Ett av tio jobb bort från Försäkringskassan

FKASSAN2007-01-16

Försäkringskassan ska göra sig av med drygt 1400 anställda. Men en så stor bantning är inte nödvändig, menar Siv Norlin, ST. Hon anklagar arbetsgivaren för att vara ovarsam med både personal och verksamhet.

Ingen vet ännu var och hur hårt nedskärningarna slår, och oron är stor på Försäkringskassans kontor runt om i landet.

– Den senaste arbetsmiljöundersökningen visar att var tredje anställd känner sig oerhört pressad redan i dag. Och nu tror arbetsgivaren att det går att ta bort närmare tio procent av personalen och att verksamheten ändå ska fungera. Det visar att man inte bryr sig tillräckligt om vare sig sina anställda eller kunderna, säger STs avdelningsordförande Siv Norlin.

Minskande anslag

Orsaken till rekordbantningen är dels minskade anslag i budgeten med en halv miljard kronor – varav 270 miljoner inte fanns med i planeringen – dels ska 300 miljoner kronor tas från verksamheten för att modernisera datasystemet och administrera den nya organisation som ska sjösättas i år och nästa år. Sammanlagt kommer utgifterna för den löpande verksamheten att minska med 800 miljoner kronor under 2007.

Fackets anser att omorganisationen måste ske i ett lugnare tempo.

–Ledningen ångar på som om inget hade hänt. Man borde ha bromsat när man såg budgetpropositionen, säger Siv Norlin.

ST anser också att Försäkringskassan bör använda sin anslagskredit för att kunna behålla anställda, men enligt Siv Norlin ska krediten enbart användas till omställning, det vill säga kostnader för att minskapersonalen.

Handläggningen koncentreras

I den nya organisationen ska det finnas en telefonkundtjänst för hela landet, kontor ska ersättas med kundmötesplatser och handläggningen av ärenden koncentreras till ett fåtal orter.

– Vi har också fått veta att telefonkundtjänsten bara ska finnas på fyra orter, mot 36 i dag. En förändring som ska genomföras redan det här året. I nuvarande läge blir det nog svårt för dem som jobbar på de 32 kundtjänster som läggs ner att hitta nya jobb inom Försäkringskassan.

Siv Norlin tycker inte att arbetsgivaren är tillräckligt omtänksam om sina anställda.

–Antingen kan man inte, eller så vill man inte, se allvaret i de beslut man fattar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA