Utstationering utreds ytterligare

ARBETSRÄTT2014-11-28
Regeringen tänker inte riva upp lex laval, men ska ändå utreda möjligheten att stärka kollektivavtalens ställning för anställda vid utländska företag. Därför har regeringen beslutat om tilläggsdirektiv till två sittande utredningar.

Regeringen har gett tilläggsdirektiv till utstationeringskommittén och till utredningen om nya utstationeringsregler, bland annat i syfte att stärka kollektivavtalens ställning vid utstationering. Marie Granlund, S, blir ny ordförande i utstationeringskommittén.

”Vi vill att svenska kollektivavtal ska gälla för alla på svensk arbetsmarknad. Då krävs bland annat ändringar i Lex Laval, men också förändringar i EU-direktivet”, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Utstationeringskommittén ska se över reglerna på svensk arbetsmarknad för att säkerställa grundläggande skydd för den som blir utstationerad här. Nu utvidgas uppdraget till att överväga lagändringar och eventuella andra åtgärder för att stärka kollektivavtalens ställning. Utredningen ska redovisas senast 31 maj 2015.

Utredningen om nya utstationeringsregler ska föreslå hur EUs tillämpningsdirektiv ska genomföras i svensk rätt när det gäller information om kollektivavtalsvillkor och införande av ett entreprenörsansvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.