Föreslår ökad konflikträtt för utländska arbetare

ARBETSRÄTT2016-12-12
Svenska fackförbund ska alltid ha rätt att gå i konflikt för att få till stånd kollektivavtal för utländska anställda som arbetar tillfälligt i Sverige. Men avtalen blir mer begränsade än svenska avtal. Det är innebörden av ett förslag som regeringen ska lämna till lagrådet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, skriver i en debattartikel i Aftonbladet att ett förslag om att upphäva den omstridda Lex Laval kommer att finnas på regeringens dagordning vid sammanträdet nu på onsdag. Förslaget ska sedan granskas av lagrådet innan det lämnas till riksdagen.

Lagen gäller villkor för utländsk arbetskraft, ofta byggnadsarbetare, som har tidsbegränsade arbeten i Sverige. Svenska fackförbund vill att samma villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige, men konflikträtten begränsades 2010 i samband med en rättslig tvist mellan Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval.

I dag kan svenska fackförbund vidta stridsåtgärder för att få fram kollektivavtal som innehåller vissa minimivillkor i enlighet med EUs utstationeringsdirektiv. Det kommande förslaget innebär att det blir lättare för facken att vidta sådana stridsåtgärder. Företagen kan inte hindra konflikter genom att påstå att de redan uppfyller relevanta krav.

Svenska fackförbund kommer dock inte att kunna kräva fullständiga kollektivavtal på svensk nivå. Men inom EU pågår förhandlingar om att ändra det gemensamma regelverket, utstationeringsdirektivet. EU-kommissionen lämnade i våras ett förslag om att utstationerade arbetstagare ska omfattas av samma regler om lön och villkor som värdlandets arbetstagare. Den svenska regeringen hör till dem som anser att det nuvarande direktivet bör ändras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.