Föreslår skarpare lag om utstationering

ARBETSRÄTT2015-09-30
Lex laval ska ersättas med en skarpare lagstiftning som ger fackförbunden ökad rätt att kräva kollektivavtal. Facken får också större kontrollmöjligheter och den utstationerade ökade rättigheter. Det föreslår en statlig utredning.

Den parlamentariska Utstationeringskommittén lämnar idag över sina förslag till regeringen. Utredningens ordförande Marie Granlund, S, beskriver förslagen i en debattartikel i Dagens Nyheter idag:

”Löntagare ska inte behöva tävla om jobben med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kunskap och kompetens – inte sänkta löner eller usla arbetsförhållanden. Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad.”

Utgångspunkten är att utländska arbetstagare så långt som möjligt ska behandlas på samma sätt som inhemsk arbetskraft, särskilt vad avser grundläggande arbets- och anställningsvillkor. Det överensstämmer med vad EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har deklarerat, skriver Marie Granlund. Samma arbete på samma arbetsplats ska ersättas på samma vis.

Utredningens förslag har tre huvudbeståndsdelar: rätten att kräva kollektivavtal, möjligheten att kontrollera arbetsvillkoren, samt utökade rättigheter för de utstationerade.

Fackliga organisationer ska alltid ha rätt att vidta stridsåtgärder för att uppnå en begränsad form av kollektivavtal med minimivillkor, utstationeringskollektivavtal. Till skillnad från i dag ska det inte spela någon roll vilka villkor det utstationerande företaget säger sig tillämpa eftersom den så kallade bevisregeln upphävs, skriver Marie Granlund.

När ett kollektivavtal har träffats med ett utstationerande företag ska facket kunna begära in dokumentation om att kollektivavtalet följs

Den som är utstationerad ska kunna utkräva minimivillkor enligt kollektivavtal direkt i svenska domstolar. Det ska inte spela någon roll om den utstationerade arbetstagaren är medlem i den avtalsslutande fackliga organisationen eller inte.

”Samtidigt som lex Laval ersätts måste också arbetet fortsätta på den europeiska nivån. Det handlar bland annat om att förändra dagens utstationeringsdirektiv och tillfoga ett socialt protokoll till fördraget. Det är först då vi kan uppnå ordning och reda på svensk arbetsmarknad”, skriver Marie Granlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.