Regeringen vill skrota lex Laval

ARBETSRÄTT2017-02-20
Regeringen föreslår att den så kallade lex Laval avskaffas. Enligt ett förslag till nya utstationeringsregler ska svenska fack alltid kunna kräva ett svenskt kollektivavtal, om nödvändigt med hjälp av stridsåtgärder.

Utgångspunkten för den svenska modellen är att arbetsmarknadens parter förhandlar om och träffar kollektivavtal om anställningsvillkor, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Regeringens förslag innebär utvidgade möjligheter att uppnå kollektivavtal som reglerar villkoren för utstationerade arbetstagare och anger vilka åtgärder som kan tas till om en sådan frivillig överenskommelse inte kan nås.

”Det här är ett viktigt lagförslag som utvecklar den svenska arbets­marknads­­modellen. Jag välkomnar att arbetstagare kommer till Sverige från andra EU-länder för att jobba här. Men den fria rörligheten betyder inte att det är fritt fram att utnyttja människor. Konkurrensen mellan företagen ska bygga på kompetens, inte sänkta löner eller usla arbets­förhållanden”, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i pressmeddelandet.

De föreslagna lagändringarna innebär att facket alltid ska kunna kräva ett svenskt kollektivavtal av arbetsgivare med utstationerade anställda, ytterst med stöd av stridsåtgärder. Det betyder att lex Laval rivs upp genom att den så kallade bevisregeln tas bort. Bevisregeln innebär att ett företag kan säga att villkoren redan motsvarar minimivillkoren enligt kollektivavtal och därmed inte behöver riskera att facket vidtar stridsåtgärder.

De arbets- och anställningsvillkor som facket kan ta strid för ska också fortsättningsvis vara begränsade till minimivillkoren i den så kallade hårda kärnan i utstationerings­direktivet. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.