Snabb ökning av utstationerade

ARBETSMARKNAD2017-02-27
Under 2016 har antalet utstationerade på den svenska arbetsmarknaden ökat kraftigt. Antalet personer mer än fördubblades från knappt 4 000 i januari till drygt 8 700 i december.

Under 2016 har totalt 47 727 utstationerade arbetstagare anmälts i utstationeringsregistret, som Arbetsmiljöverket har tillsyn över. Det framgår av myndighetens årsrapport för registret. Varannan utstationerad är verksam i byggbranschen och var femte inom tillverkningsindustrin.

Ett fåtal länder står för en stor andel av de utstationerade arbetstagare som har anmälts i registret. Var femte registrerad kommer från Polen, som därmed är det vanligaste hemlandet för utstationerade till Sverige. Det näst största ursprungslandet är Litauen, med var tionde person. Därefter följer Lettland, Tyskland, Tjeckien, Indien, Finland och Slovakien. Sju av tio utstationerade kommer från något av dessa åtta länder.

I genomsnitt finns cirka 7 700 utstationerade arbetstagare i Sverige varje månad. Den vanligaste utstationeringsperioden är 129 dagar och motsvarar närmare en fjärdedel av alla anmälningar. Mer än hälften av alla utstationerade arbetstagare arbetade i något av storstadsområdena Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.