FN-organ vill ändra svensk lag

ARBETSRÄTT2013-03-05
FNs arbetsmarknadsorgan ILO underkänner lex Laval och uppmanar regeringen att ändra lagen. »Ett led i en viktig och fortsatt dialog som regeringen har med ILO i denna fråga«, kommenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Den så kallade lex Laval inskränker fackens rätt att ta till stridsåtgärder mot utländska företag med anställda som jobbar tillfälligt i Sverige. Nu uppmanar ILO regeringen att ändra lagen. Begränsningarna i lex Laval strider mot ILOs konvention 87 om facklig före­nings- och förhandlingsrätt, slår ILO fast. Staten ska också kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet med tre miljoner kronor för rättegångs­kostnader och skadestånd till det lettiska byggföretaget Laval som sattes i blockad av facken.

Sverige måste följa ILOs utlåtande och ändra i lex Laval, hävdar TCOs chefsjurist Samuel Engblom.

– Det är en tydlig instruktion till rege­ringen att agera, konstaterar han.

Men ILO har inga sanktionsmöjligheter om regeringen vägrar att följa utlåtandet:

– Nej, men Sverige följer i andra sammanhang vad FN beslutar, säger Sa­muel Engblom. Om regeringen vägrar under­grävs legitimiteten i FN-systemet och det blir lättare för andra att bryta mot internationella konventioner.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, är inte lika tydlig om ILOs yttrande.

I ett mejlsvar till Publikt skriver hon: »Regeringen har tagit del av Expert­kommitténs kommentar och vi ska nu analysera den noggrant. Kommittén har efterfrågat ytterligare information från Sveriges sida angående utstationering. På detta område har regeringen nyligen tagit flera initiativ – tillsatt en parlamentarisk utredning om utstationering på svensk arbetsmarknad och lämnat lagförslag till riksdagen om anmälningsskyldighet och kontaktperson vid utstationering. Kommentaren från Expertkommittén är ett led i en viktig och fortsatt dialog som rege­ringen har med ILO i denna fråga.«

Samuel Engblom anser att den parlamentariska kommittén bör lägga fram förslag till en lagändring:

– Sedan lagen trädde i kraft har Europa­domstolen skärpt strejkrätten och EUs rättighetsstadga antagits. 

Hillevi Engström kommenterar ILOs kritik genom att hänvisa till att regeringen tillsatt en utredning och för en dialog med FN-organet. Foto: Regeringskansliet.
Hillevi Engström kommenterar ILOs kritik genom att hänvisa till att regeringen tillsatt en utredning och för en dialog med FN-organet. Foto: Regeringskansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.