Ministern: Fortsatt dialog om lex Laval

ARBETSRÄTT2013-02-28
Sverige måste följa ILOs utlåtande och ändra i lex Laval, hävdar TCOs chefsjurist Samuel Engblom. ”Ett led i en viktig och fortsatt dialog som regeringen har med ILO i denna fråga”, kommenterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M.

FNs arbetsmarknadsorgan ILOs expertkommitté av oberoende jurister underkände i går den svenska lex Laval, som inskränker fackens rätt att ta till stridsåtgärder mot utländska företag verksamma i Sverige.

Begränsningarna i lex Laval strider mot ILOs konvention 87 om facklig förenings- och förhandlingsrätt, slår kommittén fast och uppmanar regeringen att ändra lagen. Svenska staten ska också kompensera Byggnads och Elektrikerna med tre miljoner kronor som utgavs i rättegångskostnad och skadestånd till det lettiska byggföretaget Laval som sattes i blockad av de båda fackförbunden.

Utlåtandet är en framgång för LO och TCO som tagit frågan till ILO:

– Det är en tydlig instruktion till regeringen att agera, konstaterar Samuel Engblom.

Men ILO har inga sanktionsmöjligheter om regeringen vägrar följa utlåtandet:

­– Nej, men Sverige följer i andra sammanhang vad FN beslutar, säger Samuel Engblom. Om regeringen väljer att inte rätta sig efter ILO undergrävs legitimiteten i systemet och andra länder får lättare att bryta mot internationella konventioner.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är inte lika tydlig om ILOs yttrande, som hon väljer att kalla ”kommentar”:

I ett mejl till Publikt skriver hon: ”Regeringen har tagit del av Expertkommitténs kommentar och vi ska nu analysera den noggrant. Kommittén har efterfrågat ytterligare information från Sveriges sida angående utstationering. På detta område har regeringen nyligen tagit flera initiativ - tillsatt en parlamentarisk utredning om utstationering på svensk arbetsmarknad och lämnat lagförslag till riksdagen om anmälningsskyldighet och kontaktperson vid utstationering. Kommentaren från Expertkommittén är ett led i en viktig och fortsatt dialog som regeringen har med ILO i denna fråga.”

Samuel Engblom anser att den parlamentariska kommittén nu bör lägga fram förslag till lagändring av lex laval i enlighet med ILOs yttrande:

– Det har dessutom hänt en del sedan lagen trädde i kraft. Europadomstolen har skärpt strejkrätten och EUs rättighetsstadga har antagits.

Hillevi Engström kommenterar ILOs kritik genom att hänvisa till att regeringen tillsatt en utredning och för en dialog med FN-organet. Foto: Regeringskansliet.
Hillevi Engström kommenterar ILOs kritik genom att hänvisa till att regeringen tillsatt en utredning och för en dialog med FN-organet. Foto: Regeringskansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Nils-Olof Westermark (ej verifierad) lör, 03/02/2013 - 08:57
ILO:s bud skall följas.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.