Facklig finsk seger i EU-domstolen

FACKLIGT2015-02-16
Finska fackföreningar har rätt att föra talan för utländska utstationerade arbetstagare utifrån finska kollektivavtal. Det slår EU-domstolen fast i en ny dom, skriver Arbetet.

EU-domstolen har fattat beslut i ett ärende som gällde 186 polska elektriker som jobbat på kärnkraftverksbygget Olkiluoto i Finland. De vände sig till det finska facket för att få hjälp när de fick reda på att de fått mindre betalt än vad det finska avtalet föreskrev.

Enligt domstolen måste företag från ett annat land följa kollektivavtalen i Finland så länge det inte strider mot utstationeringsdirektivet. Och det gäller inte bara lönenivån, utan också andra kollektivavtalade villkor.

”Det är det största som hänt sedan Lavaldomen. Vi får vänta och se vad detta får för effekter i Sverige, men jag gissar att det kommer att ske ett antal prövningar i Europa som tar spjärn i den nya rättsuppfattningen”, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på svenska LO, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.