Överenskommelse om utstationering

EU2014-03-06
Europaparlamentet och EUs ministerråd har kommit överens om ett direktiv för genomförande av utstationeringsdirektivet. Överenskommelsen ska bekräftas genom ett beslut i parlamentet.

Genomförandedirektivet ska täppa till kryphål i utstationeringsdirektivet, genom bland annat regler om övervakning och kontroll, skriver de svenska fackens Brysselkontor i ett pressmeddelande. Den överenskommelse som har träffats mellan rådet och parlamentet innebär också att medlemsländerna ska kunna införa ytterligare kontrollbestämmelser om direktivets kontrollåtgärder inte anses tillräckliga.

Medlemsländerna måste granska att det verkligen rör sig om en utstationering, och utstationerade arbetstagare ska få tydlig information om sina rättigheter. Informationsutbytet mellan berörda myndigheter ska också förbättras. I Sverige för Arbetsmiljöverket ett centralt register över utstationerade arbetstagare.

Förslaget innehåller också krav på ett visst huvudentreprenörsansvar i byggbranschen. I nationell lagstiftning ska medlemsländerna kunna införa mer långtgående regler, samt utöka huvudentreprenörsansvaret till andra branscher, skriver Brysselkontoret.

Överenskommelsen ska nu behandlas i Europaparlamentets sysselsättningsutskott och läggas fram för omröstning i parlamentet i april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.