Sena förberedelser för tandvårdsreform

F-KASSAN2007-12-21

Statskontoret tvivlar på att Försäkringskassan hinner genomföra den nya tandvårdsreformen till halvårsskiftet. I ett yttrande till regeringen föreslår man att en reservplan tas fram.

De nya reglerna för tandvården ska genomföras från den 1 juli nästa år. Statskontoret har granskat Försäkringskassans förberedelser. I rapporten till regeringen konstaterar Statskontoret att riskerna i projektet ökat kraftigt sedan kassan beslutat att byta modell för IT-stödet och satsa på en extern leverantör. Det kommer också att innebära att omställningen blir dyrare.

Enligt Försäkringskassan blev det nödvändigt att vända sig till en utomstående leverantör för att säkerställa resurser för det pågående omställningsarbetet i kassans ordinarie organisation. Själva upphandlingen av IT-stöd för tandvårdsreformen har inte genomförts, trots att det bara är sex månader kvar innan systemet ska vara i drift.

Statskontoret konstaterar att ändringen har beslutats av Försäkringskassan i ett väldigt sent skede, men förutsätter att kassan gjort en ordentlig analys av konsekvenserna. I rapporten föreslås att Försäkringskassan tar fram en reservplan, om man skulle misslyckas att bli färdig med förberedelserna i tid för reformens ikraftträdande.

”Trots de betydande risker som kan iakttas, utgår Statskontoret från att Försäkringskassan hinner utveckla, testa och genomföra de rutiner och processer, inklusive det IT-stöd som krävs, innan tandvårdsreformen träder i kraft vid halvårsskiftet 2008. En förutsättning för detta är dock att arbetet kan drivas vidare med full kraft och att inga allvarliga störningar eller andra oförutsedda händelser inträffar”, skriver Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA