77 000 unga står utanför systemen

ARBETSLÖSHET2013-05-10

Det finns 77 000 personer mellan 16 och 29 år som under de senaste tre åren varken arbetat eller studerat. Det framgår av en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

Enligt en redovisning från Arbetsförmedlingen har 77 000 unga personer mellan 16 och 29 år under tre år i rad varken arbetat eller studerat. Av dessa har drygt 20 000 aldrig heller varit inskrivna på Arbetsförmedlingen eller haft kontakt med sin egen hemkommun.

”Att det finns unga som varken arbetar eller studerar och som inte heller är inskrivna på Arbetsförmedlingen är dessvärre ingen nyhet för oss. Däremot förvånades vi av att denna grupp är så stor”, säger generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist i ett pressmeddelande.

Tre av fyra av de unga som står utanför både studier och arbete har varit registrerade i någon form av aktivitet under de senaste tre åren, konstaterar myndigheten i sin rapport. Men närmare 20 000 av dem saknar känd aktivitet.

”Här finns en kärna av unga med mycket stora etableringsproblem och som med hög sannolikhet riskerar att permanent hamna utanför samhället”, skriver Arbetsförmedlingen i sin rapport.

För att söka upp de här ungdomarna driver Arbetsförmedlingen projektet Unga in. Projektet började i Stockholm men har nu permanentats också i Göteborg, Malmö, Gävle, Skellefteå och Södertälje.

”De unga som varken arbetar eller studerar är en outnyttjad resurs. Det är viktigt ur både ett samhälls- och individperspektiv att dessa unga erbjuds stöd och hjälp för att etablera sig på arbetsmarknaden eller i studier”, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Enligt rapporten är mer än fyra av tio av de under 25 år som redovisas i siffrorna över ungdomsarbetslösheten heltidsstuderande som också söker arbete. Enligt statistiken anser de sig själva i första hand som studerande. Rensar man statistiken utifrån detta sjunker arbetslösheten i den yngsta gruppen 16-24 år från 23,6 procent till 14,7 procent av arbetskraften:

”Hade statistiken visat en annan bild, med en stor andel studerande som såg sig som arbetslösa och studerade i brist på arbete, skulle det tyda på mer omfattande problem för unga att etablera sig i arbetslivet”, skriver myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA