Avtal klart för adjungerade lärare

HÖGSKOLAN2011-12-22
Parterna har enats om ett kollektivavtal om tidsbegränsade anställningar för adjungerade lärare. Men andra yrkesgrupper inom högskolan får inget motsvarande avtal.

Adjungerade lärare inom högskolan kommer från årsskiftet att omfattas av ett nytt avtal om tidsbegränsad anställning. I dagarna enades Arbetsgivarverket med OFR/S, P, O, Saco-S och Seko om det nya avtalet.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är nöjd.

– Våra lokalt förtroendevalda får en enklare och ökad insyn i hur de tidsbegränsade anställningarna av adjungerade lärare går till, säger hon.

En adjungerad lärare har sin huvudsakliga anställning utanför högskolesektorn. Åsa Erba-Stenhammar exemplifierar med barnmorskan som arbetar som adjungerad lärare 20 procent och som har sin egentliga anställning vid ett landsting. Genom det nya avtalet måste högskolan redovisa det kommande behovet av adjungerade lärare. Året senare måste arbetsgivarna visa hur utfallet blev. Vart fjärde år ska parterna utvärdera hur det gått.

Bakgrunden till det nya avtalet är att högskoleförordningen ändrades vid förra årsskiftet. Ett av skälen för det var att regering och riksdag ville minska antalet visstidsanställningsformer inom högskolan. Politikerna hoppades att parterna skulle lösa frågorna om anställningsformer avtalsvägen.

– Det var enorm flora. Vi har sett att den här sektorn stuckit ut. Det har inte varit bra, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Ursprungligen gällde förhandlingarna även den så kallade meriteringsanställningen och befattningen som så kallad postdoktor, den tjänst man kan ha efter en doktorandexamen. Men i dessa fall har parterna inte lyckats landa något nytt avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.