Otrygga jobb på högskolan

HÖGSKOLAN2012-05-25
Utbildningsminister Jan Björklund, FP, lägger nu förslag om fyraåriga visstidsanställningar för nydisputerade forskare. ST tycker förslaget är olyckligt och att parterna bör komma överens om anställningsformer.

Tidigare gav Högskoleförordningen en möjlighet för universitet och högskolor att tidsbegränsat anställa vad som kallades ”forskarassistenter”. Sedan den möjligheten försvann 2010 förhandlade ST under 2011 med Arbetsgivarverket om att reglera anställningar inom högskolan i kollektivavtal. ST anser att det är arbetsmarknadens parter som i kollektivavtal ska reglera de anställningsformer som ska gälla för olika branscher och sektorer.

”STs målsättning med förhandlingarna 2011 var att reglera en liknande anställningsform i kollektivavtal. Det skulle ge oss som fackförbund ökat inflytande. Nu kom vi tyvärr inte hela vägen fram”, skriver förbundet på sin hemsida.

”Jag uppfattar att det finns ett ganska starkt tryck från forskarsamhället att man vill ha den här typen av anställningar. Sedan finns det alltid fackliga intressen som gör att man vill motverka det hela”, säger Jan Björklund till Ekot.

Regeringens förslag är nu att via en förordning öppna en ny möjlighet till tidsbegränsad ”meriteringsanställning”. ST tycker det är olyckligt att regeringen åter lägger sig i parternas förhandlingar:

”ST anser att det är vi, som part på arbetsmarknaden, som i kollektivavtal ska reglera de anställningsformer som ska gälla. ST är hoppfulla om att vår motpart tillsammans med oss gör gemensam sak att åter lösa denna fråga med kollektivavtal istället för i en förordning.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.