Otrygga jobb på högskolan

HÖGSKOLAN2012-05-25

Utbildningsminister Jan Björklund, FP, lägger nu förslag om fyraåriga visstidsanställningar för nydisputerade forskare. ST tycker förslaget är olyckligt och att parterna bör komma överens om anställningsformer.

Tidigare gav Högskoleförordningen en möjlighet för universitet och högskolor att tidsbegränsat anställa vad som kallades ”forskarassistenter”. Sedan den möjligheten försvann 2010 förhandlade ST under 2011 med Arbetsgivarverket om att reglera anställningar inom högskolan i kollektivavtal. ST anser att det är arbetsmarknadens parter som i kollektivavtal ska reglera de anställningsformer som ska gälla för olika branscher och sektorer.

”STs målsättning med förhandlingarna 2011 var att reglera en liknande anställningsform i kollektivavtal. Det skulle ge oss som fackförbund ökat inflytande. Nu kom vi tyvärr inte hela vägen fram”, skriver förbundet på sin hemsida.

”Jag uppfattar att det finns ett ganska starkt tryck från forskarsamhället att man vill ha den här typen av anställningar. Sedan finns det alltid fackliga intressen som gör att man vill motverka det hela”, säger Jan Björklund till Ekot.

Regeringens förslag är nu att via en förordning öppna en ny möjlighet till tidsbegränsad ”meriteringsanställning”. ST tycker det är olyckligt att regeringen åter lägger sig i parternas förhandlingar:

”ST anser att det är vi, som part på arbetsmarknaden, som i kollektivavtal ska reglera de anställningsformer som ska gälla. ST är hoppfulla om att vår motpart tillsammans med oss gör gemensam sak att åter lösa denna fråga med kollektivavtal istället för i en förordning.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA