EU granskar visstider på universitet

HÖGSKOLAN2013-09-16
EU-kommissionen kommer att granska högskoleförordningens meriteringsanställningar. Regeringen har fått tre frågor om skyddet för de anställda.

EU-kommissionen har beslutat att granska den svenska högskoleförordningens regler för så kallade meriteringsanställningar. Beslutet kommer efter en anmälan från Sveriges universitetslärarförbund, Sulf. Förbundet anser att högskoleförordningen bryter mot EUs visstidsdirektiv.

I en så kallad Pilot query ställer EU-kommissionen tre frågor till regeringen. Bland annat vill EU-kommissionen veta om det finns något som hindrar missbruk så att visstidsanställningar inte staplas på varandra.

Genom meriteringsanställningen kan lärosäten anställa lärare uppemot fyra år. Under anställningen får läraren utveckla sin självständighet som forskare och skaffa sig meriter som kan ge behörighet för en annan läraranställning för vilken det ställs krav på ännu högre behörighet.

Enligt Sulf innebär reglerna att lärare kan gå på ett slags provanställningar i upp till tjugo år innan de har rätt till en fast tjänst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.