Inget avtal om högskolans anställningar

HÖGSKOLAN2011-11-11
Det blir inget avtal om de tidsbegränsade anställningarna inom högskolan. Saco-S backade ur.

STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar beklagar att förhandlingarna avslutats utan att parterna kunnat nå ett avtal.

– Risken finns att det i stället blir en ny regeringsförordning om anställningsformerna.

Bakgrunden till förhandlingarna är att bestämmelser om olika former av tidsbegränsade anställningar togs bort från högskoleförordningen vid det senaste årsskiftet.

– Regeringen förutsatte att bestämmelserna skulle ersättas av ett avtal, säger Åsa Erba Stenhammar. Och den stora vinsten med ett avtal är att vi som parter får ett ansvar för att det fungerar.

Högskolesektorn har en mycket hög andel tillfälliga anställningar. Från fackligt håll har kravet varit att minska den, samtidigt som man haft förståelse för att en del av de tidsbegränsade anställningarna är nödvändiga som meriterande anställningar i en akademisk karriär. Åsa Erba Stenhammar bedömer att man i förhandlingarna hade fått fram en hygglig kompromiss på flera områden.

– Vi talade mycket om att få till stånd en kulturförändring, styra upp det mer och få en större tydlighet och transparens i systemet.

Men när Saco-S sade nej till avtalsförslaget om meriterande anställningar tvingades även förhandlingskartellen OFR, där ST ingår, att lämna förhandlingsbordet.

– Vi kan inte ha ett avtal som ger olika anställningsformer beroende på facklig tillhörighet, konstaterar Åsa Erba Stenhammar.

Saco-S är dock fortsatt positivt till ett avtal som omfattar adjungerade lärare, lärare som har sin huvudsakliga sysselsättning utanför akademin.

Åsa Erba Stenhammar kan i dagsläget inte säga om ett sådant avtal är möjligt.

– Det vi har tittat på hittills är en helhetslösning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.