Arbetsgivare sågar TCOs siffror

ARBETSRÄTT2013-10-30
Svenskt Näringsliv har låtit granska TCOs uppgifter att 65 000 personer haft visstidsanställning hos samma arbetsgivare i mer än fem år. Slutsatsen är att siffran är våldsamt överdriven.

Svenskt Näringsliv har låtit konsultbolaget New republic gå igenom TCOs uppgifter om hur många som är visstidsanställda på svenska arbetsmarknaden. Enligt rapporten bevisar inte TCOs uppgifter att det förekommer missbruk av visstidsanställningar.

Många visstidsanställningar bygger enligt New republic på andra regler än lagen om anställningsskydd, LAS. Det gäller till exempel inom försvaret och högskolan, men också konstnärsjobb, chefsjobb och elitidrott. Upprepade och långa visstidsanställningar behöver därför inte i sig utgöra brott mot gällande regelverk.

”Sammanfattningsvis förefaller TCO ha överdrivit resultaten från undersökningen och blundat för de sakliga förklaringarna. Det finns inget som tyder på att TCOs påstående att tiotusentals visstidsanställningar skulle stå i strid med gällande regler enligt lagstiftning, avtal eller EU-rätt är riktigt”, skriver New republic i rapporten.

Enligt Svenskt Näringsliv skulle TCOs förslag att begränsa visstidsanställningar ha negativ inverkan på arbetsmarknaden och riskera att försvåra för till exempel unga att få jobb.

”Att begränsa företagens möjligheter att visstidsanställa kommer inte att leda till fler trygga arbeten. Istället riskerar det att leda till färre jobb, såväl visstidsanställningar som tillsvidareanställningar”, skriver Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.