TCO kräver åter utredning om visstid

ARBETSRÄTT2014-06-18
Lagstiftning och kollektivavtal måste ge en balans mellan arbetsgivares behov av visstid och arbetstagarnas behov av trygghet. Det skriver TCOs chefsjurist Samuel Engblom i en debattartikel, och upprepar TCOs krav på en utredning.

”En del arbetsgivare, såväl privata som offentliga, använder visstidsanställningar trots att de egentligen har ett kontinuerligt behov av arbetskraft. Resultatet är dels långa kedjor av tidsbegränsade anställningar, dels timanställningar och andra korta anställningar, där arbetstagarna ofta inte vet om de har ett jobb i morgon eller nästa vecka, men i praktiken står till arbetsgivarens förfogande”, skriver Samuel Engblom i Dagens Nyheter.

TCO har tidigare anmält Sverige till EU-kommissionen för brott mot EU-direktivet om visstidsarbete. Nu har regeringen på sig till den 22 juni att ”vidta de åtgärder som är möjliga” för att leva upp till EU-rättens krav, konstaterar Samuel Engblom:

Elisabeth Svantesson (arbetsmarknadsminister, M) har nu chansen att göra rätt där hennes företrädare misslyckats. Det besked som TCO, i egenskap av anmälare, vill ha är en statlig utredning om ett effektivt skydd mot missbruk av upprepade tidsbegränsade anställningar. Av direktiven bör även framgå att timanställdas situation ska beaktas särskilt, att de regler som tillåter ytterligare visstidsanställningar på det statliga området ses över – samt givetvis att arbetsmarknadens parter ska involveras i utredningens arbete.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.