ST kritiskt mot visstidsanställningar

ARBETSRÄTT2014-05-06
”Det är en skam att statliga myndigheter och verk inte kan erbjuda trygga anställningar”, skriver STs ordförande Britta Lejon i en debattartikel. Hon vill ge den som varit tidsbegränsat anställd rätt till fast jobb efter tre år.

Staten som arbetsgivare är sämst i klassen när det gäller att erbjuda tillsvidareanställningar. Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, i mars i år har nästan en av fyra som arbetar i statlig sektor en visstidsanställning, provanställning eller ett vikariat. I kommunerna är 22 procent visstidsanställda, i landstingen 11,7 procent och i privat sektor 14,6 procent, skriver Britta Lejon i Dagens Nyheter:

”Det är tyvärr en myt att en anställning inom staten är trygg och säker. Många tvingas i flera år att varva mellan vikariat och projektanställningar på samma arbetsplats. … Statliga arbetsgivare utnyttjar möjligheten som lagen ger att stapla visstidsanställningar. Om EU-direktivet infördes hade det gett våra medlemmar bättre trygghet.”

Enligt ST använder staten stapling av visstidsanställningar i högre utsträckning än andra. En anledning är att statlig verksamhet har gått från att vara finansierad av skattemedel till att allt mer också finansieras på andra sätt, bland annat med avgifter. Myndigheter får oftare korta uppdrag avregeringen och väljer att avvakta med anställningar. Men förklaringarna räcker inte, skriver Britta Lejon.

”Jag menar att det är en skam att statliga myndigheter och verk inte kan erbjuda trygga anställningar. I stället tvingas människor arbeta i en ändlös mängd av vikariat och projekt om vartannat. Om svenska regeringen menar allvar med arbetslinjen har de en god chans att visa det nu när de ska svara EU-kommissionen.”

Britta Lejon tycker att anställningsförordningens regler om enstaka kortvariga perioder har spelat ut sin roll sedan lagstiftningen om visstidsanställningar ändrades. Lagen om anställningsskydd, Las, är tillräcklig också för staten. Det finns inga skäl till att det ska finnas dubbel lagstiftning som statliga arbetsgivare kan använda för visstidsanställningar, skriver hon.

”Från STs sida vill vi se en övre sammanlagd tidsgräns på tre år om den anställda har varit hos samma arbetsgivare i fem år, sedan ska tillfälligt anställda ha rätt till en tillsvidareanställning.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.