Arbetsgivarverket bemöter ST-kritik

ARBETSRÄTT2014-05-09
Många som arbetar åt staten är visstidsanställda beroende på arbetets karaktär eller förutsättningar. Det skriver två ledande företrädare för Arbetsgivarverket i en debattartikel, som svar på STs kritik.

”Fackförbundet ST känner naturligtvis till att huvuddelen av de visstidsanställda inom staten återfinns inom kategorier vars anställningstid regleras i författning eller kollektivavtal. Trots detta försöker ST skapa intrycket att visstidsanställningar slentrianmässigt skulle staplas på varandra av arbetsgivarna”, skriver Dan Eliasson och Ulf Bengtsson, ordförande respektive generaldirektör för Arbetsgivarverket, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Artikeln är ett svar på ett inlägg från STs ordförande Britta Lejon tidigare i veckan.

I artikeln lyfter Ulf Bengtsson och Dan Eliasson fram soldater och sjömän, för vilka både lagar och avtal leder till visstidsanställningar. För tingsnotarier i domstolarna och doktorander vid högskolan ligger träffade avtal och förordningar till grund för visstidsanställningar.

Enligt Arbetsgivarverket värnar de statliga arbetsgivarna om att tillsvidareanställning ska vara en huvudregel. Det är en anledning till att myndigheten inte delegerat rätten att göra lokala avtal om visstidsanställningar utöver vad lagen om anställningsskydd, las, tillåter.

”Britta Lejon uppmanar regeringen att ge Arbetsgivarverket i uppdrag att permanent verksamhet ska ske genom fasta tjänster. Om hon med uttalandet menar att regeringen ska ge direktiv i en särskild fråga inom ramen för vad regeringen delegerat till Arbetsgivarverket och dess medlemmar att sköta, är det anmärkningsvärt eftersom Arbetsgivarverket inte ska styras av regeringen”, skriver Dan Eliasson och Ulf Bengtsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.