Inget beslut att vänta om storregioner

REGIONER2009-01-26
”Vi tycker det här är en fråga som i huvudsak kan vänta tills efter valet 2010.” Det sade Per Schlingmann, Moderaternas partisekreterare, till Ekot i helgen.

I ett betänkande för snart två år sedan föreslog Ansvarskommittén att Sverige skulle delas in på ett nytt sätt, att dagens län och landsting borde omvandlas till sex till nio storregioner.

Förslaget fick ett brett stöd av lokalpolitiker och i olika delar av landet pågår förberedelser i väntan på ett beslut i frågan.

Men det är väl känt att Moderaterna inte varit några ivriga påhejare av ombildningen. Och i helgen bekräftade Moderaterna återigen, genom partisekreterarens uttalande, att de inte har någon brådska att ta beslut.

– Nu befinner sig Sverige i ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, både när det gäller ekonomins utveckling och sysselsättningen, och nu måste vi ägna all energi åt att se till att Sverige klarar sig väl i den situation vi är i, sade Per Schlingmann till Ekot.

ST är sedan tidigare kritiskt till Ansvarskommitténs förslag.

– Jag efterlyser en bred diskussion om vad medborgarna vill med staten i framtiden, tills dess borde kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell lägga Ansvarskommitténs förslag i malpåse, sade STs ordförande Annette Carnhede när betänkandet lades fram för snart två år sedan

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Partipolitik
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.