Tveksamma politiker i norr

REGIONER2008-01-31
Det är oklart hur många regioner som politikerna i Norrlandslänen vill ha. En majoritet av de lokala politikerna vill att alla fyra länen ska bli två regioner, men moderaterna är splittrade.

Ansvarskommittén, som förra året lämnade sitt slutbetänkande, vill ha färre och större län i Sverige. I Norrland har man tidigt nappat på idén.

 

Flertalet politiker i de fyra storlänen vill ha två regioner i Norrland, enligt Svenska Dagbladet. Norrbotten, Västerbotten och nästan hela Västernorrland skulle i så fall bli en region. Den andra regionen skulle bestå av Jämtlands län tillsammans med kommunerna Sundsvall och Ånge i Västernorrlands län.

 

De lokala moderata politikerna är splittrade, berättar Svenska Dagbladet. I Norrbotten tycker man som moderaternas partiledning att väljarna först ska säga sitt om frågan 2010, med ett första regionval 2014. I Västerbotten säger man ja till en enda region, medan Västernorrland och Jämtland säger principiellt nej. Ska det bli förändring i Norrland redan 2010 ska det vara två regioner.

 

– Kruxet är att Härnösands kommun ännu inte bestämt sig. Det har Sundsvall och Timrå – Sundsvall vill ha region med Jämtland och Timrå vill till Stornorrland. Härnösand ligger mitt emellan, säger Margaretha Jonsson STs ordförande på länsstyrelsen i Härnösand i Västernorrlands län.

 

Enligt henne är en ny regionindelning ingen fråga som nämnvärt oroar personalen i dag. Det finns, menar hon, så många andra orosmoment i form av utredningar som påverkar länsstyrelsernas arbetsuppgifter.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.