Grönt ljus för nya regioner

REGIONER2009-02-04
Regeringen har gett klartecken till en ny regional indelning av Sverige. Beslutet kommer på sikt att få konsekvenser för myndigheternas regionala organisation.
Regionfrågan har legat på regeringens bord sedan Ansvarskommittén för snart två år sedan lämnade sitt betänkande. Nu har regeringen gett klartecken till att Västra Götaland, Skåne, Halland och Gotland får bilda regionkommuner. De norra länen måste däremot komplettera sin ansökan. Några fler regionbildningar kommer inte att beviljas före riksdagsvalet 2010.

»Torrsim« i Halland

Mats Svegfors, som ledde Ansvarskommitténs arbete, är förvånad över att Halland och Gotland har godkänts. De har inte den kritiska storlek som krävs för sjukvården, anser han.

– Men jag tror att de blir marginalfenomen. Det är fullständigt meningslöst att bara döpa om län och landsting till regionkommuner. Men en reform står och faller inte med Halland, så de får väl ägna sig åt sitt eget torrsim ett tag.

Att regeringen inför regionkommuner innebär att myndigheter med regional organisation kan behöva anpassa sig till den nya indelningen av Sverige. För att se över den statliga regionala organisationen tillsätts en organisationskommitté. 

– Målet är att så långt som det är möjligt och lämpligt ska gränserna stämma överens mellan den regionala indelningen av landet och de statliga myndigheternas regionala organisation, sade Maud Olofsson, C, när beslutet presenterades.

På frågan om de statliga myndigheterna nu måste ha ett speciellt regionkontor för Halland svarade Jan Björklund, FP:

– Det måste de inte, men en statlig myndighetsgräns kan inte gå rakt igenom en regionkommun.

ST vill vara med och påverka

Annette Carnhede, STs ordförande, är nöjd med att ha fått besked om hur frågan kommer att hanteras.

– Och det är bra att man går försiktigt fram, både utifrån ett medborgarperspektiv och med tanke på de anställda.

Hon menar dock att man måste ta lärdom av de stora negativa konsekvenser som följde av Försäkringskassans omorganisation.

– Jag utgår från att regeringen ser värdet av att ST är med i den kommande processen och i organisationskommittén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.