M avvisar förslag om storregioner

REGIONER2007-06-12
Moderaterna tänker gå emot Ansvarskommitténs förslag att dela in Sverige i storregioner. Det skriver partisekreteraren Per Schlingman i en debattartikel i Dagens Nyheter

Ansvarskommittén under ledning av Mats Svegfors lade för ett halvår sedan fram sitt förslag att dagens landsting och län ska omvandlas till större regioner. Moderaterna vänder sig emot en enhetlig och central lösning för hur landet ska indelas:

”Vi är positiva till regionalt samarbete men tror inte på att stöpa om Sverige utifrån centralt uppsatta ramar och direktiv för regionsamarbetet”, skriver partisekreteraren Per Schlingman.

Moderaternas partistyrelse anser att förutsättningarna är så varierande mellan olika delar av landet att också lösningarna för hur samarbetet ska lösas måste få variera. Skillnaderna mellan storlänet Stockholm med närmare två miljoner invånare och det tydligt avgränsade Gotland med 57 000 måste få möjlighet att söka sina egna lösningar.

De två försök med större regioner som redan pågår, Region Skåne och Västra Götaland, kan enligt moderaterna fortsätta och permanentas om de accepteras av regionens medborgare och bygger på en regional logik. Men initiativet ska då komma från regionerna själva och inte läggas på dem uppifrån av regeringen.

”Vi ser det som viktigt att staten förbättrar samordningen av sina ansvarsuppgifter. Detta sker bäst genom en utvecklad samordning av statens verksamheter och en ökad tydlighet gentemot den lokala och regionala nivån, oaktat den lokala eller regionala utformningen. Det är vår mening att en asymmetrisk regional och lokal nivå kan utvecklas genom minskad detaljstyrning”, skriver Per Schlingman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.