Odell driver på regionreform

REGIONER2008-09-04

Den kontroversiella frågan om storregioner är långt ifrån död. Ansvarig minister Mats Odell är för en fortsatt process, och hoppas få med sig resten av regeringen redan i höst.

När den statliga Ansvarsutredningen i februari förra året lade fram sitt förslag om så kallade regionkommuner blossade debatten om en ny indelning av Sverige upp på allvar. Trots invändningar på bred front har regeringen därefter låtit undersöka intresset för storregionerna, dock utan att lova några åtgärder. Flera potentiella regioner har redan ansökt – Norra Sverige, Mittsverige, Svealandsregionen, Halland och Gotland till exempel – och fler uppges vara på gång. Regionerna Skåne och Västra Götaland vill permanenta sin pågående försöksverksamhet.

Frågan om storregioner splittrar regeringen – bland moderaterna har motståndet mot en sådan reform hittills varit betydande. Men kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, kd, har tydligt tagit ställning för en fortsatt process, bekräftar Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig hos ministern. I samband med en kommunalekonomisk mässa i Malmö nyligen rapporterade tidningen Sydsvenskan till och med att Kammarkollegiet nu får uppdraget att utreda frågan närmare.

Men enligt Daniel Liljeberg är det ett missförstånd att ärendet skulle ha gått så långt.

– Det måste först ske ett inriktningsbeslut i regeringen, säger han.

Ett sådant hoppas minister Odell dock på att kunna genomdriva redan i höst.

Regionfrågan

Den statliga Ansvarsutredningen, under ledning av landshövding Mats Svegfors, har föreslagit att dagens landsting ersätts av 6–9 stora, folkvalda regionkommuner. Förslaget skulle även innebära en maktförskjutning från staten till kommunerna, eftersom regionerna skulle ta över delar av länsstyrelsernas uppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Lars Edman (ej verifierad) tors, 09/04/2008 - 15:49
Mer information om Ansvarsutredningen finns på regeringens webbplats http://www.regeringen.se/sb/d/8809.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA