ST kritiserar stora regioner

FÖRSLAG2007-02-27
Redan innan Ansvarskommitténs förslag presenterats kräver ST att förslaget läggs i malpåse. Förslaget saknar medborgarperspektiv, anser STs ordförande Annette Carnhede.

Ansvarskommittén presenterar sitt betänkande under tisdagen efter fyra års utredningsarbete. I förslaget ingår att dagens län och landsting ska omvandlas till sex till nio regioner.

– Kommitténs goda ambitioner försvann på vägen. Förslaget om stora regioner bygger murar istället för att riva ner dem, säger Annette Carnhede i ett pressmeddelande.

Enligt ST är felet idag att det finns för stora skillnader mellan rikedom och fattigdom och mellan olika landsändar av Sverige.

– Varför ska funktionshindrade i vissa kommuner vänta på personliga assistenter i flera år? Med kommitténs förslag kommer vi inte närmare en lösning på sådana problem. Om sjukvården, äldreomsorgen och annan service ska fungera lika bra i hela Sverige så måste staten få befogenhet att följa upp att kommuner och landsting tar sitt ansvar gentemot den enskilde, säger Annette Carnhede.

Ansvarskommitténs uppdrag var att föreslå en ny samhällsorganisation. Det kräver en ny långsiktig rollfördelning och en hållbar idé om vad stat, kommun och landsting ska ägna sig åt, anser ST. Dagens utveckling ger istället kortsiktiga nedskärningar och försämrad statlig service – till exempel inom Försäkringskassan, arbetsförmedlingarna och Svensk Kassaservice.

– Jag efterlyser en bred diskussion om vad medborgarna vill med staten i framtiden, tills dess borde kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell lägga Ansvarskommitténs förslag i malpåse, säger Annette Carnhede.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.