Vill kunna kolla sekretess med polisen

TRAFIKVERKET2014-09-03

Trafikverket vill kunna rådgöra med Polisen innan handlingar lämnas ut till journalister. Annars är risken stor att myndigheten skadar förundersökningar, resonerar Trafikverkets expeditionschef.

Justitieombudsmannen kritiserade nyligen Trafikverket för att inte ha lämnat ut uppgifter till en journalist. I stället kontaktade Trafikverket Polisen som begärde samma material som journalisten. Därmed blev uppgifterna, data från hastighetskameror, hemliga med hänvisning till förundersökningssekretessen.

”Trafikverket visste att uppgifterna inte omfattades av förundersökningssekretess. Ingen annan sekretessregel var heller tillämplig” skriver JO, som drar slutsatsen att verket skyndsamt borde ha lämnat ut uppgifterna.

Trafikverkets expeditionschef Johan Barkelius ställer sig frågande till JOs kritik.

– Om vi vet att det pågår en förundersökning och om vi tror att materialet som någon begär ut kan skada förundersökningen, då tycker vi att vi måste kunna kontrollera saken med Polisen, säger Johan Barkelius.

Myndigheten analyserar nu JOs kritik.

– Det är möjligt att JO har formellt rätt. Men det ställer till praktiska problem för oss, säger Johan Barkelius.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA