Vill kunna kolla sekretess med polisen

TRAFIKVERKET2014-09-03
Trafikverket vill kunna rådgöra med Polisen innan handlingar lämnas ut till journalister. Annars är risken stor att myndigheten skadar förundersökningar, resonerar Trafikverkets expeditionschef.

Justitieombudsmannen kritiserade nyligen Trafikverket för att inte ha lämnat ut uppgifter till en journalist. I stället kontaktade Trafikverket Polisen som begärde samma material som journalisten. Därmed blev uppgifterna, data från hastighetskameror, hemliga med hänvisning till förundersökningssekretessen.

”Trafikverket visste att uppgifterna inte omfattades av förundersökningssekretess. Ingen annan sekretessregel var heller tillämplig” skriver JO, som drar slutsatsen att verket skyndsamt borde ha lämnat ut uppgifterna.

Trafikverkets expeditionschef Johan Barkelius ställer sig frågande till JOs kritik.

– Om vi vet att det pågår en förundersökning och om vi tror att materialet som någon begär ut kan skada förundersökningen, då tycker vi att vi måste kunna kontrollera saken med Polisen, säger Johan Barkelius.

Myndigheten analyserar nu JOs kritik.

– Det är möjligt att JO har formellt rätt. Men det ställer till praktiska problem för oss, säger Johan Barkelius.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.