”Märkliga argument om sekretess”

ÖPPENHET2014-10-01

Trafikverkets argumentation för att inte lämna ut efterfrågade uppgifter är synnerligen anmärkningsvärd, skriver SVT-reportern Carl Larsson i en debattartikel efter en artikel i Publikt.

Publikt har rapporterat om Justitieombudsmannens, JOs, kritik mot Trafikverket, sedan myndigheten låtit bli att lämna ut uppgifter från hastighetskameror som efterfrågats av SVT. Istället för att lämna ut de efterfrågade uppgifterna kontrollerade Trafikverkets handläggare med polisen, varefter uppgifterna omfattades av förundersökningssekretess och hemligstämplades. I en intervju i Publikt sade myndighetens expeditionschef Johan Barkelius att JOs beslut skapar praktiska problem för myndigheten.

”Att offentliga uppgifter ska lämnas ut är ingen formalitet. Och eventuella praktiska problem som Trafikverket upplever är fullkomligt irrelevanta. Det finns an­ledning att fråga sig vilket intresse Trafikverket anser sig tjäna i första hand? Allmänheten eller polisen?”, skriver SVT-reportern Carl Larsson i Journalisten.

Enligt Carl Larsson är Trafikverkets argumentation synnerligen anmärkningsvärd. Expeditionschefens resone­mang innebär att Trafikverket anser att inte bara en, utan möjligen två grundlagar, måste ändras, skriver han:

”Hör förhandsgranskning som Trafikverket propagerar för verkligen hemma i Sverige? Eller är det något vi förknippar med betydligt mindre demokratiska stater?”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.