Hemligstämpling får kritik från JO

TRAFIKVERKET2014-08-29

När en reporter begärde ut information kontaktade Trafikverkets tjänsteman Polisen för att handlingarna skulle hemligstämplas. Nu får myndigheten kritik av Justitieombudsmannen, JO.

En natt i mars 2013 omkom två män i 20-årsåldern när de under en polisjakt körde ut på den öppnade Hjulstabron. Händelsen fick stor medial uppmärksamhet eftersom det var Polisen som hade beordrat broöppningen.

En reporter från Sveriges Television begärde ut uppgifter från Trafikverkets hastighetskameror.

I stället för att göra en vanlig sekretessprövning och lämna ut dokumentationen från kamerorna, kontaktade Trafikverkets tjänsteman Polisen.

Polisen hade tagit hand om en del information från Trafikverket om trafiken kring olyckan och den omfattades därför av så kallad förundersökningssekretess. Men det gällde inte materialet som journalisten hade begärt ut.

JOs utredning visar att Trafikverkets handläggare uppmanade Polisen att göra en formell begäran om samma handlingar som journalisten hade begärt ut. När Polisen gjorde det kom även dessa handlingar att omfattas av förundersökningssekretessen. Därefter nekades journalisten tillgång till handlingarna.

I utredningen tar Trafikverket handläggaren i försvar. Myndigheten anser att det var nödvändigt med ett formellt ställningstagande från Polisen.

JO godtar dock inte myndighetens argument utan är kritisk till agerandet. ”Trafikverket visste att uppgifterna inte omfattades av förundersökningssekretess. Ingen annan sekretessregel var heller tillämplig”, skriver JO i beslutet.

Reportern hade även anmält att Trafikverkets tjänsteman hade raderat de mejl som skickats till Polisen. Men det anser JO inte motiverar kritik.

Trafikverket vill inte kommentera JOs beslut förrän myndighetens jurister har studerat det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA