Tycker staten ska vara föredöme

ST2014-05-14
”Det är inte för mycket begärt att staten ska föregå med gott exempel och ge anställda trygga anställningar”, skriver STs ordförande Britta Lejon i en replik om visstidsjobb i staten.

Arbetsgivarverket borde vara öppet för att få regeringens uppdrag att verka för att att permanenta verksamheter ska drivas med fast anställd personal. Det anser Britta Lejon i ett svar till Arbetsgivarverkets chef Ulf Bengtsson och ordförande Dan Eliasson.

ST vill också att regeringen sätter en övre gräns för hur länge det ska gå att vara visstidsanställd. Det skulle stoppa möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra. ST vill att tre års sammanlagd anställning hos samma arbetsgivare ska ge ett fast jobb om arbetet sker inom en femårsperiod.

”Det är bra att Arbetsgivarverkets generaldirektör och ordförande säger sig värna om att tillsvidareanställningar ska vara huvudregel. Det är vi ense om. Men sedan är nog samstämmigheten slut eftersom de enbart förklarar hur det kan komma sig att så många är visstidsanställda enligt deras mening. Inte ett enda förslag lyckas de presentera på hur de vill göra för att lösa problemet med den stora mängden visstidsanställda och möjligheten att stapla anställningar”, skriver Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.